MARCO MATTEI – OUT OF CONTROL

Artiest info
Website
facebook

Label: Third Star Records

Marco Mattei is een Italiaanse gitarist-songwriter die geboren werd en opgroeide in het Italiaanse havenstadje Civitavecchia, zo’n 70 kilometer ten noordwesten van Rome. De muziek zat er bij hem al in van kindsbeen af en begon al heel ernstig te worden toen hij als tiener jazzgitaar ging leren spelen. Ook de progressieve rockmuziek kon al gauw op zijn belangstelling rekenen en om dat genre te spelen sloot hij zich als gitarist aan bij de formatie ‘DeBlaise’ en werd hij mede-oprichter van ‘The Snowdogs’, een tribute-band voor muziek van de Canadese progrockband ‘Rush’.

Nu verschijnt er een eerste soloalbum van Marco Mattei onder de titel “Out Of Control”, een twaalf nummers tellende plaat die hij in niet minder dan acht verschillende landen heeft opgenomen, hetgeen niet echt hoeft te verbazen als we weten dat hijzelf ook al een tijdje in zes landen heeft gewoond. Voor de opname van al die songs deed hij een beroep op een uitgebreide serie lokale muzikanten uit die landen Italië, Nederland, Engeland, Ierland, Portugal, India, Zuid-Afrika en de Verenigde Staten.

Belangrijk is ook het gegeven dat de zangpartijen niet door Marco Mattei zelf gebracht worden, maar door diverse gastvocalisten. Enkele bekendere namen uit het lijstje instrumentalisten zijn bassist Tony Levin, de Nederlandse Dieter van den Brandt op pedal steel en de drummers Jerry Marotta, Chad Wackerman en Pat Mastelotto.

Zelf speelde Marco Mattei op akoestische en elektrische gitaren, bouzouki, basgitaren en akoestische en elektrische percussie. Hij componeerde ook de teksten en de muziek van elf van de twaalf tracks met uitzondering van het door de Amerikaanse gitarist Andy Timmons geschreven instrumentale gitaarnummer “Gone”, een song uit diens album “Resolution” van 2006 dat Mattei hier knap heeft gecoverd.

Op deze plaat beperkt hij zich niet tot het brengen van progressieve rockmuziek maar zijn er eveneens elementen uit de ‘dream-pop’, folk en wereldmuziek te horen in enkele tracks. Zo krijgen we een door Marco Planells bespeelde Indische sitar te horen in de openingstrack en eerste single “Would It Be Me” die u op de hier toegevoegde video kunt beluisteren. De zanger van dit nummer is jazzmuzikant Dave Bond die later ook zingt bij de ballads “More Intense” en pianotrack “On Your Side”. Voor het nummer “Picture In A Frame” wordt die zangtaak waargenomen door Matthew Brown en nog andere vocalisten brengen elders hun bijdrage zoals Felix Brandt op “I’ll Be Born” en “Lullaby for You” waarop Marco’s dochtertje Arianna de intro zingt, naast Barack Seguin op rocker “Anymore” en Richard Farrell bij de song “Void”.

Marco Mattei speelt natuurlijk op gitaar en/of bouzouki bij al deze nummers en hij neemt zelfs het heft helemaal in handen op een paar geheel instrumentale nummers zoals “Tomorrow”, het uitsluitend op bouzouki gespeelde “After Tomorrow” en de twee afsluitende tracks “Hidden Gems” en het reeds hogerop vermelde “Gone”. Ter afsluiting willen we ook nog even vermelden dat Marco Mattei zelf de rol van albumproducer voor zijn debuutplaat als soloartiest “Out Of Control” heeft waargenomen.

(valsam)